De nieuwe Europese F-gassen verordening

In de koeltechniek verandert er veel door de nieuwe Europese F-gassenverordening (gefluoreerde broeikasgassen). Oude certificaten verdwijnen, nieuwe verplichtingen komen. Dit artikel vertelt u hoe lang u nog het F-gassen 1 of 2 certificaat kunt behalen en wat de overgang is naar de A1- en A2-certificaten. Ook leest u over het belang van brandbare koudemiddelen en welke certificaten daarvoor gelden.

Man die aan een koelinstallatie werkt.

Hoe het voorheen was met de verordeningen

Voorheen waren de F-gassen certificaten de standaard in de koeltechniek. Hiermee mocht u werken aan alle installaties met F-gassen. De wetgeving was vooral gericht op het beperken van lekkages en het veilig gebruik van deze koudemiddelen. Tot nu toe waren F-gassen certificaat 1 en 2 voldoende om aan de slag te blijven. Voor brandbare koudemiddelen zoals propaan of isobutaan was er nog geen aparte verplichting. Dit verandert nu met de nieuwe verordening. Er komen strengere regels en aparte certificaten voor brandbare koudemiddelen. Zo wordt het werken met deze installaties veiliger en duurzamer.

Belangrijke deadlines en overgangsperiode

De overgangsperiode naar de nieuwe regels is nu al gestart. De meeste certificaten kunt u nog behalen tot 29 maart 2026. Daarna verdwijnen ze. Dit geldt voor F-gassen certificaat 1 en 2 en de brandbare koudemiddelen certificaten B1 en B3. Vanaf 2029 gelden de nieuwe A1- en A2-certificaten als de norm. Zo blijft er tot 2029 een overgangsperiode waarin u nog met uw huidige certificaten kunt werken. Het is dus belangrijk om op tijd te plannen en uw certificaten te behalen.

De waarde van de F-gassen certificaten

De F-gassen certificaten blijven tot 2029 geldig en zijn belangrijk voor uw werk. Met certificaat 1 of 2 mag u werken aan installaties met F-gassen. Hierdoor voorkomt u dat u stil komt te staan of hoge kosten moet maken. Vanaf 2029 verdwijnen deze certificaten en worden A1 en A2 de nieuwe norm. A1 en A2 geven bredere bevoegdheden en de zekerheid dat u veilig werkt met brandbare koudemiddelen.

Wat u nu kunt doen om voorbereid te zijn

Om straks zonder problemen te blijven werken is het belangrijk om nu al actie te ondernemen. Bekijk welke certificaten u nog mist en welke u voor 29 maart 2026 moet halen. Heeft u F-gassen 1 of 2, maar werkt u ook met brandbare koudemiddelen? Dan is het verstandig om uw B1- of B3-certificaat te behalen. Heeft u nog geen certificaat, dan kunt u overwegen om direct voor het nieuwe A1- of A2-certificaat te gaan.

Veelgestelde vragen over de nieuwe regelgeving

  • Wat gebeurt er met mijn huidige F-gassen certificaat? Uw certificaat blijft geldig tot 12 maart 2029. Daarna vervalt het.
  • Moet ik ook een brandbaar koudemiddelen certificaat hebben? Ja, als u werkt met brandbare koudemiddelen zoals propaan of isobutaan.
  • Wat is het verschil tussen A1 en A2? A1 is voor alle installaties met F-gassen en brandbare koudemiddelen. A2 is alleen voor installaties tot 3 kg split of 6 kg hermetisch gesloten.
  • Hoe lang zijn de nieuwe certificaten geldig? A1 en A2 zijn 7 jaar geldig vanaf het behalen van het examen.

 

Meer kennisbank artikelen van Koelweb Koeltechniek

Units die het koeltechnische proces aansturen met grote buizen die door het hele pand lopen.

Wat is koudetechniek?

Koudetechniek is een vakgebied dat zich richt op het koelen van ruimtes, producten en processen door warmte efficiënt te verwijderen.

Een monteur die de elektro waardes uitleest van een koelinstallatie.

Hoe voorkomt u storingen aan uw koelinstallatie?

Hoe voorkomt u storingen aan uw installatie? Ontdek het belang van onderhoud, reiniging, en tijdig vervangen van onderdelen. Lees meer!

Afbeelding van een industriële verdamper aan het plafond.

De vier hoofdcomponenten van een koelinstallatie

Wat zijn de vier hoofdcomponenten van een koelinstallatie? U leest het in dit kennisbank artikel van Koelweb Koeltechniek.